Промоција књиге "Творци ваздухопловства Краљевине Југославије"

У четвртак 29.03.2018. године у 12 сати одржаће се у просторијама клуба Ваздухопловног Савеза Србије. Београд, Узун Миркова  4/1 промоција књиге Чедомир Ј. Јанић, Огњан М. Петровић; Творци ваздухопловства Краљевине Југославије. Позивате се да присуствујете овом догађају.

Пилоти Варјашки

Позивамо наше читаоце, који нешто више знају о пилотима Адаму и Душану Варјашком да нам то напишу на адресу Удружења за неговање ваздухопловних традиција Србије (на руке Слободана Штаве), Србија, 11000 Београд, Узун Миркова бр. 4/1. или  на електронске адресе Е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Објављујемо фотографије и сазнања које ми имамо о овим пилотима.

Породица Варјашки се доселила у Краљевину Југославију из места Варјаг које се налази у Румунији. Да би сачували име свог родног места променили су своје презиме у Варјашки.

Оба брата су завршила ваздухопловну школу у Мостару.

Душан Варјашки је рођен у Варјагу, официр, завршио је 9.класу у ваздухопловној школи и постао дипломирани пилот 1928.године. Као заробљеник био је у логору у Оснабрику. Постоје усмени породични подаци да је био пилот РАФ-а годину дана. Остао је у Немачкој и није се више вратио у Србију. После рата је био ађутант ђенерала Миодрага Дамјановића а постојала је и фотографија, која је нажалост изгубљена, на којој се он налази на сахрани Димитрија Љотића заједно са ђенералом Дамјановићем.

Адам Варјашки, подофицир, завршио је 15. класу ваздухопловне школе и постао дипломирани пилот 1. децембра 1935. године. Према неким подацима није се ни он вратио у Србију после рата.

Емисија "Наш аеропут''

Емисија "Наш аеропут'' (14.11.2017.)

73 године од бомбардовања Београда

У недељу 6. априла 2014. године обележене су 73 године од како је 6. априла 1941. фашистичка Немачка бомбардовала Београд главни град Краљевине Југославије и тиме отпочела рат на овом подручју. Тим поводом испред споменика пилотима палим у одбрани Београда на земунском кеју су се искупили поштоваоци да одају пошту палим пилотима. Да подсетимо, да се не заборави у одбрани београда погинули су следећи пилоти: Милош Жунић, Михо Клавора, Јован Капешић, Бранислав Тодоровић, Душан Борчић, Карло Штребенк, Милутин Петров, Миливоје Бошковић, Владимир Горуп, Добрица Новаковић и Живица Митровић.

Венце на споменик су положили представници државе Србије, војске, друштвено политичких организације, друштава  и удружења и општине Земун. Међу онима који су положили венце на споменик палим пилотима били су и представници Ваздухопловног савеза Србије, Аероклуба "Наша Крила" и Удружења за неговање ваздухопловних традиција Србије.