План и програм рада Удружења за неговање ваздухопловних традиција за прво полугође 2016. године

• Удружење за неговање ваздухопловних традиција Србије. Редовне седнице Удружења се одржавају понедељком у 12,15 у просторијама дома Аероклуба, Београд, Узун Миркова бр. 4/1.
  • Програм рада Удружења, за период Април-Јуни 2016.
  • 4.04.2016. Тема 1. Почетак и стварање српског ваздухопловства - током балканских ратова против Турског царства крајем 1912. и почетком 1913. године. Формирање ваздухопловне команде, пристизање првих авиона из Француске и школовање првих пилота. Предавач: Ч. Крстић
  • 11.04.2016. Тема 2. Први ратни задаци формираног ваздухопловног корпуса и прва жртва српског ваздухопловства у извиђачкој мисији изнад турских положаја код опсаде Скадра. Предавач: Ч. Крстић
  • 18.04.2016. Тема 3.Пионири југословенског ваздухопловства, њихове конструкције авиона, резултати успешности конструкција, демонстрације летења, утврђивање способности авиона и прве жртве демонстрације конструкција авиона. Предавач:
  • 25.04.2016. Тема 4.Развој авијације у Југославији пред Други светски рат, авиони: ШБ-1; Потез 25; Ик-1; Ик-2; Ик-3. Бристол Бленим Мк-1; Икарус Оркан; Рогожарски Р-313, Змај Р-1; као и други авиони рађени по страној лиценци или сопствене конструкције авиона. Предавач:
  • 9.05.2016. Тема 5.Развој домаће ваздухопловне моторске индустрије у Раковици крај Београда С.Влајковић и комп. прави моторе Walter NZ 120 KS а Индрустрија Аеропланских Мотора А.Д. (ИАМ) производи моторе по француској лиценци Gnome&Rhone: Jupiter 420 KS; K-7 450KS; K-9 600KS; i K-14 od 800KS. Предавач:
  • 16.05.2016. Тема 6.Операција "Казнена одмазда" - бомбардовање Београда и одбрана 6 априла. Улога команданата Драгутина Рупчића и пуковника Франце Пирца који су командовали 2. ловачким пуком са 19 Ме-109 Е и 15 Хокер Харикена Мк-1. Прве жртве међу пилотима браниоцима Београда као и уништавање Југословенског Ваздухопловства на аеродромима код Куманова, скопског Петровца, Шарлинци код Лесковца, Велике Горице крај Загреба, Церкље и Љубљана. Предавач:
  • 23.05.2016. Тема 7.Стварање новог Југословенског ваздухопловства. Предавач:
  • Надаље редовни састанци сваког понедељка у 12,15 у Дому АК са програмом који ће предложити председник Удружења инж. Душан Бошковић.