Промоција књиге "Творци ваздухопловства Краљевине Југославије"

У четвртак 29.03.2018. године у 12 сати одржаће се у просторијама клуба Ваздухопловног Савеза Србије. Београд, Узун Миркова  4/1 промоција књиге Чедомир Ј. Јанић, Огњан М. Петровић; Творци ваздухопловства Краљевине Југославије. Позивате се да присуствујете овом догађају.

Пилоти Варјашки

Позивамо наше читаоце, који нешто више знају о пилотима Адаму и Душану Варјашком да нам то напишу на адресу Удружења за неговање ваздухопловних традиција Србије (на руке Слободана Штаве), Србија, 11000 Београд, Узун Миркова бр. 4/1. или  на електронске адресе Е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Објављујемо фотографије и сазнања које ми имамо о овим пилотима.

Породица Варјашки се доселила у Краљевину Југославију из места Варјаг које се налази у Румунији. Да би сачували име свог родног места променили су своје презиме у Варјашки.

Оба брата су завршила ваздухопловну школу у Мостару.

Душан Варјашки је рођен у Варјагу, официр, завршио је 9.класу у ваздухопловној школи и постао дипломирани пилот 1928.године. Као заробљеник био је у логору у Оснабрику. Постоје усмени породични подаци да је био пилот РАФ-а годину дана. Остао је у Немачкој и није се више вратио у Србију. После рата је био ађутант ђенерала Миодрага Дамјановића а постојала је и фотографија, која је нажалост изгубљена, на којој се он налази на сахрани Димитрија Љотића заједно са ђенералом Дамјановићем.

Адам Варјашки, подофицир, завршио је 15. класу ваздухопловне школе и постао дипломирани пилот 1. децембра 1935. године. Према неким подацима није се ни он вратио у Србију после рата.

Емисија "Наш аеропут''

Емисија "Наш аеропут'' (14.11.2017.)

План и програм рада Удружења за неговање ваздухопловних традиција за прво полугође 2016. године

• Удружење за неговање ваздухопловних традиција Србије. Редовне седнице Удружења се одржавају понедељком у 12,15 у просторијама дома Аероклуба, Београд, Узун Миркова бр. 4/1.
  • Програм рада Удружења, за период Април-Јуни 2016.
  • 4.04.2016. Тема 1. Почетак и стварање српског ваздухопловства - током балканских ратова против Турског царства крајем 1912. и почетком 1913. године. Формирање ваздухопловне команде, пристизање првих авиона из Француске и школовање првих пилота. Предавач: Ч. Крстић
  • 11.04.2016. Тема 2. Први ратни задаци формираног ваздухопловног корпуса и прва жртва српског ваздухопловства у извиђачкој мисији изнад турских положаја код опсаде Скадра. Предавач: Ч. Крстић
  • 18.04.2016. Тема 3.Пионири југословенског ваздухопловства, њихове конструкције авиона, резултати успешности конструкција, демонстрације летења, утврђивање способности авиона и прве жртве демонстрације конструкција авиона. Предавач:
  • 25.04.2016. Тема 4.Развој авијације у Југославији пред Други светски рат, авиони: ШБ-1; Потез 25; Ик-1; Ик-2; Ик-3. Бристол Бленим Мк-1; Икарус Оркан; Рогожарски Р-313, Змај Р-1; као и други авиони рађени по страној лиценци или сопствене конструкције авиона. Предавач:
  • 9.05.2016. Тема 5.Развој домаће ваздухопловне моторске индустрије у Раковици крај Београда С.Влајковић и комп. прави моторе Walter NZ 120 KS а Индрустрија Аеропланских Мотора А.Д. (ИАМ) производи моторе по француској лиценци Gnome&Rhone: Jupiter 420 KS; K-7 450KS; K-9 600KS; i K-14 od 800KS. Предавач:
  • 16.05.2016. Тема 6.Операција "Казнена одмазда" - бомбардовање Београда и одбрана 6 априла. Улога команданата Драгутина Рупчића и пуковника Франце Пирца који су командовали 2. ловачким пуком са 19 Ме-109 Е и 15 Хокер Харикена Мк-1. Прве жртве међу пилотима браниоцима Београда као и уништавање Југословенског Ваздухопловства на аеродромима код Куманова, скопског Петровца, Шарлинци код Лесковца, Велике Горице крај Загреба, Церкље и Љубљана. Предавач:
  • 23.05.2016. Тема 7.Стварање новог Југословенског ваздухопловства. Предавач:
  • Надаље редовни састанци сваког понедељка у 12,15 у Дому АК са програмом који ће предложити председник Удружења инж. Душан Бошковић.