Пилоти Варјашки

Позивамо наше читаоце, који нешто више знају о пилотима Адаму и Душану Варјашком да нам то напишу на адресу Удружења за неговање ваздухопловних традиција Србије (на руке Слободана Штаве), Србија, 11000 Београд, Узун Миркова бр. 4/1. или  на електронске адресе Е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Објављујемо фотографије и сазнања које ми имамо о овим пилотима.

Породица Варјашки се доселила у Краљевину Југославију из места Варјаг које се налази у Румунији. Да би сачували име свог родног места променили су своје презиме у Варјашки.

Оба брата су завршила ваздухопловну школу у Мостару.

Душан Варјашки је рођен у Варјагу, официр, завршио је 9.класу у ваздухопловној школи и постао дипломирани пилот 1928.године. Као заробљеник био је у логору у Оснабрику. Постоје усмени породични подаци да је био пилот РАФ-а годину дана. Остао је у Немачкој и није се више вратио у Србију. После рата је био ађутант ђенерала Миодрага Дамјановића а постојала је и фотографија, која је нажалост изгубљена, на којој се он налази на сахрани Димитрија Љотића заједно са ђенералом Дамјановићем.

Адам Варјашки, подофицир, завршио је 15. класу ваздухопловне школе и постао дипломирани пилот 1. децембра 1935. године. Према неким подацима није се ни он вратио у Србију после рата.

Емисија "Наш аеропут''

Емисија "Наш аеропут'' (14.11.2017.)

Промоција књиге "Ваздухопловна технологија СФРЈ уочи распада државе"

У понедељак 27.03.2017. године у 12 сати одржаће се у просторијама клуба Ваздухопловног Савеза Србије. Београд, Узун Миркова  4/1 промоција књиге Саве Пустиње Ваздухопловна технологија СФРЈ уочи распада државе. Позивате се да присуствујете овом догађају.

ПВО систем С-500 прометеј

Нови руски ПВО систем С-500 прометеј вероватно ће бити оперативан до краја 2016. године. Реч је о најсавременијем оружју те намене у свету. Министарство одбране Русије тренутно планира да набави и уведе у оперативну употребу пет комплета ових система, који су способни да пресретну и униште балистичке хиперсоничне пројектиле са нуклеарним главама.

С-500 прометеј ће бити способан да истовремено пресреће и уништи десет циљева, са брзином својих ракета од 7 km/s, што је приближно брзини с којом интерконтиналне балистичке ракете са нуклеарним главама улазе у простор атмосфере, када се обрушавају на циљ.

Предпоставља се и да је у плану уништавање и сателита са орбитама на висиби до 200 km.мапа сателитских орбита

Домет ракета, овога система, је 600 km, а плафон лета 200 km.ВИДЕО

Прва поруџбина од пет комплета, планира се да буду уведена у систем ПВО Москве, до 2020. године, у комбинацији са С-400. ИЗВОР

Посета Војнотехничком институту, Жарково - Београд

Удужења за неговање ваздухопловних традиција и чланови управног одбора Националног аероклуба „Наша крила“ посетили су Војнотехнички институт у Жаркову, 30. октобра, текуће године. Ову посету је уговорио Председних Друштва г. Душан Бошковић, са директором ВТИ-а пуковником доц. др Зораном Рајићем дипл. инж.

Чланове Друштва, на челу са председником Душаном Бошковићем, примио је директор ВТИ-а пуковник Рајић, заједно са Помоћником директора г. Исаковићем. Директор је пожелео топлу и присну добродошлицу гостима, на чему му се захвалио Председник друштва Бошковић. Институт је гостима учинио част и уважавање реализацијом посете, пријемом и указаном пажњом.

Излагања Директора и његових сарадника, односили су се на упознавање структуре овог и значајног Института, о његовим активностима и резултатима у научноистраживачком и развојном раду. Домаћини су упознали госте са реализацијом развоја авиона „Ласта“, ракетних и других система наоружања и војне опреме. Директор је указао и на неке тешкоће, али и на напоре Института да опреми и побољша рад постојећих лабораторија, као и на проширењу делатности у научноистраживачкој делатности. Институт тренутно ради на више развојних, истраживачких и функционалних задатака.

Говорило се о више пројеката који су у развоју или се припремају да се предају на завршна испитивања, као што су беспилотне летелице „Врабац“ и „Пегаз“, затим школски авион Ласта 75, противоклопни ракетни систем „Бумбар“, модернизовани модуларни систем „Морава“ са инерцијалним навигационим системом који је заштићен од ометања, резултат развоја ВТИ-а. Неки од ових система, из програма развоја Института, приказани су гостима.

Гости су обишли трисонични аеродинамички тунел и имали су прилику да присуствују текућем испитивању. Такође су обишли и лабораторију за статичка испитивања структура летелица. На свим местима спремно и љубазно су домаћини дочекали и предусретљиво објашњавали проблематику из области делатности ВТИ-а. Гости су љубазно и свеобухватно добили одговоре, на сва постављена питања.

Гости, чланови друштва, посебно су почаствовани овим топлим пријемом у ВТИ-у, на чему су веома захвални.

Душан Бошковић

Новембра 2012.