Промоција књиге "Ваздухопловна технологија СФРЈ уочи распада државе"

У понедељак 27.03.2017. године у 12 сати одржаће се у просторијама клуба Ваздухопловног Савеза Србије. Београд, Узун Миркова  4/1 промоција књиге Саве Пустиње Ваздухопловна технологија СФРЈ уочи распада државе. Позивате се да присуствујете овом догађају.

ПВО систем С-500 прометеј

Нови руски ПВО систем С-500 прометеј вероватно ће бити оперативан до краја 2016. године. Реч је о најсавременијем оружју те намене у свету. Министарство одбране Русије тренутно планира да набави и уведе у оперативну употребу пет комплета ових система, који су способни да пресретну и униште балистичке хиперсоничне пројектиле са нуклеарним главама.

С-500 прометеј ће бити способан да истовремено пресреће и уништи десет циљева, са брзином својих ракета од 7 km/s, што је приближно брзини с којом интерконтиналне балистичке ракете са нуклеарним главама улазе у простор атмосфере, када се обрушавају на циљ.

Предпоставља се и да је у плану уништавање и сателита са орбитама на висиби до 200 km.мапа сателитских орбита

Домет ракета, овога система, је 600 km, а плафон лета 200 km.ВИДЕО

Прва поруџбина од пет комплета, планира се да буду уведена у систем ПВО Москве, до 2020. године, у комбинацији са С-400. ИЗВОР

Кина је представила „невидљивог“ ловца Ј-20
Кинески „невидљивог“ ловац Ј-20

Кина је закорачила у производњу „невидљивог“ ловца (смањењене уочљивости) пете генерације, Ј-20. У последњих пет година, од првог појављивања ловца Ј-20, државна ваздухопловна корпорација Ченгду направила је девет прототипова.

Први прототип овог авиона је полетео у 2011. години, а очекује се да ће цели кинески програм „невидљивог“ авиона бити брзо завршен и летелица ће бити оперативна у 2018. години. Американцима је требало 20 година за F-35, а цео програм кошта 400 милијарди долара, што је најскупљи амерички војни пројекат.

Ово је огромна предност развоја кинеских авиона Ј-20 и Ј-31 (летео је први пут у 2012. години) у односу на америчке F-35 и F-22 (који се више не производи), али се и они и даље широко користе у операцијама на Блиском истоку.

Иако је Кина је имала „помоћ“ у припреми развоја својих ловаца (у то се укључује и наводни хакерски напади и крађе пројеката ова два авиона, а нарочито софтвера за F-35). Одлучено је да се наоружају ракетама кратког и дугог домета које могу бити коришћене као универзалне варијанте ваздух-ваздух и ваздух-тло, а да, у будућности, буде и беспилотна летелица.

У блиској будућности Кина, са овим авионима, стиче предност над својим азијским суседима, а држи се и одређени корак степена развоја, у односу на Америку.

Русија испитује супер веспилотну летелицу која развија брзину до 800 km/č

У Русији је у току испитивање беспилотне летелице (БЛ), која лети брзином до 800 километара на сат, саопштио је извор руске војне индустрије. Летелица је вишенаменска, може да врши шпијунске и ударне задатке ваздух-земља . Испитивање ове летелице је у завршној фази, може да носи 250 килограма корисног терета, додао је извор. На крају одржаног колегијума војног ресора, министар одбране Русије Сергеј Шојгу, изјавио је да је искуство извршавања борбених задатака у Сирији је показало да су БЛ незаменљиве, током борбених акција.

У 2011. години у Оружаним снагама Русије је било само 180 система, а сада имају 1.729 савремених борбених летелица, навео је министар Шојгу.

Извор: Русија испитује супер БЛ

Посета Војнотехничком институту, Жарково - Београд

Удужења за неговање ваздухопловних традиција и чланови управног одбора Националног аероклуба „Наша крила“ посетили су Војнотехнички институт у Жаркову, 30. октобра, текуће године. Ову посету је уговорио Председних Друштва г. Душан Бошковић, са директором ВТИ-а пуковником доц. др Зораном Рајићем дипл. инж.

Чланове Друштва, на челу са председником Душаном Бошковићем, примио је директор ВТИ-а пуковник Рајић, заједно са Помоћником директора г. Исаковићем. Директор је пожелео топлу и присну добродошлицу гостима, на чему му се захвалио Председник друштва Бошковић. Институт је гостима учинио част и уважавање реализацијом посете, пријемом и указаном пажњом.

Излагања Директора и његових сарадника, односили су се на упознавање структуре овог и значајног Института, о његовим активностима и резултатима у научноистраживачком и развојном раду. Домаћини су упознали госте са реализацијом развоја авиона „Ласта“, ракетних и других система наоружања и војне опреме. Директор је указао и на неке тешкоће, али и на напоре Института да опреми и побољша рад постојећих лабораторија, као и на проширењу делатности у научноистраживачкој делатности. Институт тренутно ради на више развојних, истраживачких и функционалних задатака.

Говорило се о више пројеката који су у развоју или се припремају да се предају на завршна испитивања, као што су беспилотне летелице „Врабац“ и „Пегаз“, затим школски авион Ласта 75, противоклопни ракетни систем „Бумбар“, модернизовани модуларни систем „Морава“ са инерцијалним навигационим системом који је заштићен од ометања, резултат развоја ВТИ-а. Неки од ових система, из програма развоја Института, приказани су гостима.

Гости су обишли трисонични аеродинамички тунел и имали су прилику да присуствују текућем испитивању. Такође су обишли и лабораторију за статичка испитивања структура летелица. На свим местима спремно и љубазно су домаћини дочекали и предусретљиво објашњавали проблематику из области делатности ВТИ-а. Гости су љубазно и свеобухватно добили одговоре, на сва постављена питања.

Гости, чланови друштва, посебно су почаствовани овим топлим пријемом у ВТИ-у, на чему су веома захвални.

Душан Бошковић

Новембра 2012.