Посета Војнотехничком институту, Жарково - Београд

Удужења за неговање ваздухопловних традиција и чланови управног одбора Националног аероклуба „Наша крила“ посетили су Војнотехнички институт у Жаркову, 30. октобра, текуће године. Ову посету је уговорио Председних Друштва г. Душан Бошковић, са директором ВТИ-а пуковником доц. др Зораном Рајићем дипл. инж.

Чланове Друштва, на челу са председником Душаном Бошковићем, примио је директор ВТИ-а пуковник Рајић, заједно са Помоћником директора г. Исаковићем. Директор је пожелео топлу и присну добродошлицу гостима, на чему му се захвалио Председник друштва Бошковић. Институт је гостима учинио част и уважавање реализацијом посете, пријемом и указаном пажњом.

Излагања Директора и његових сарадника, односили су се на упознавање структуре овог и значајног Института, о његовим активностима и резултатима у научноистраживачком и развојном раду. Домаћини су упознали госте са реализацијом развоја авиона „Ласта“, ракетних и других система наоружања и војне опреме. Директор је указао и на неке тешкоће, али и на напоре Института да опреми и побољша рад постојећих лабораторија, као и на проширењу делатности у научноистраживачкој делатности. Институт тренутно ради на више развојних, истраживачких и функционалних задатака.

Говорило се о више пројеката који су у развоју или се припремају да се предају на завршна испитивања, као што су беспилотне летелице „Врабац“ и „Пегаз“, затим школски авион Ласта 75, противоклопни ракетни систем „Бумбар“, модернизовани модуларни систем „Морава“ са инерцијалним навигационим системом који је заштићен од ометања, резултат развоја ВТИ-а. Неки од ових система, из програма развоја Института, приказани су гостима.

Гости су обишли трисонични аеродинамички тунел и имали су прилику да присуствују текућем испитивању. Такође су обишли и лабораторију за статичка испитивања структура летелица. На свим местима спремно и љубазно су домаћини дочекали и предусретљиво објашњавали проблематику из области делатности ВТИ-а. Гости су љубазно и свеобухватно добили одговоре, на сва постављена питања.

Гости, чланови друштва, посебно су почаствовани овим топлим пријемом у ВТИ-у, на чему су веома захвални.

Душан Бошковић

Новембра 2012.