БЕСПИЛОТНО ЛЕТЕЊЕ

Предговор

Тема БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ осим што је веома обимна, вишезначно је специфична по интердисциплинарности, софистицираности, експлозивно брзом развоју, широком пољу универзалне примене, по опасности од потпуног губитка контроле у примени, (зло)употребе и многих других изазова. Обухвата летелице модела инсекта, птице и све до авиона шесте генерације, који ће имати масу од неколико десетина тона.
Авиони шесте генерације су у току развоја и са великом вероватноћом биће без пилотске кабине и пилота. Реално је претпоставити да ће бити и појединачних алтернативних решења, са обе могућности пилотирања.
Стручњаци за сада немају одговор на питање како се определити по питању суштинског међусобног поистовећивања или разграничења ових тренутно одвојених летелица, које се за сада различито називају беспилотне летелице (БПЛ) и ловачки авиони, шесте генерације.
У оквиру ових бројних питања, свакако је најтеже оно како ће свет на глобалном нивоу, решити проблем контроле (зло)употребе беспилотних летелица. Злоупотреба највише прети од група и појединаца терориста, поготово када се и поједине државе понашају непоштујући међународне норме. То питање посебно добија на тежини кад се зна да се и мале комерцијалне, лако доступне беспилотне летелице могу ефикасно користити у терористичким акцијама и за разне друге злоупотребе.
Карактеристичан је случај злоупотребе мини БПЛ од извесног Албанца Морине, на међународној квалификационој фудбалској утакмици између Србије и Албаније (слика 91). Утакмица је прекинута, а оштећени су љубитељи фудбала и нанета је велика љага на регуларност тог традиционалног међународног спортског такмичења. То је свакако миноран пример, у односу на злоупотребе терористичких група и појединих држава у убијању великог броја људи, посебно цивила, а међу њима и великог броја деце.
Једностраном одлуком о ликвидацији иранског генерала Касиема Сулејманија, употребљена је беспилотна летелица! Тако лако спроведено дело, једностране ликвидације, било кога, (зло)употребом могућности БПЛ, намеће озбиљно питање реалности могућег постојања одговарајућих правила, норми и ограничења понашања, у условима могућег извршавања смртне казне без судске пресуде.
Потенцијално и објективно, застрашујући је будући напредак аутономног лета БПЛ, праћен страхом од остварене могућности летеће машине, робота без савести, да самостално доноси одлуке о животу и смрти.
Развојем беспилотне технологије, природа рата је значајно измењена. Ратовање беспилотним летелицама је нетипично, без преседана, веома је сложено и без препознатљивих супростављених страна у њему. Људи су непрекидно изложени крајњем ризику, у сваком временском тренутку, а притом нису тога ни свесни. Брише се и последњи показатељ ратног витештва војника.
У оквиру мноштва питања о овој комплексној теми, настојао сам да излагање буде избалансирано у домену популарног, енциклопедијског и стручног, што је могуће прихватљивије за широки круг читалаца. Колико сам у томе успео, оцениће читаоци.

 

Аутор