Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид


Авион Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид

Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид (енг. De Havilland DH.89 Dragon Rapid) је британски путничко–транспортни авион. Умањени двомоторни авион, у односу на свога четворомоторног претходника DH.84 Dragon. Двокрилац је, развијен и произвођен у фирми De Havilland Aircraft Company, у периоду од 1934. до 1945. године. Прототип му је полетео 17. априла 1934. године, а произведен је у 731 примерак. 

Пројектовање и развој

Авион Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапиде, развијен је из претходне варијанте, из ове фамилије, DH.84 Драгон. Његов прототип, полетео је 17. априла 1934. године. Структура му је израђена од дрвета, труп му је обложен са оплатом од шпера, а крила са платном. Пилотска и путничка кабина представљају једну целину. Авион је репројектован 1936. године. Тада је извршена модификација крила и та верзија је добила ознаку DH.89A. Двомоторни је двокрилац и прима 8 путника. Првобитне верзије су имале моторе Gipsi Major са 96 kW (130 KS), а касније су имале 6-то цилиндричне моторе Gipsy Quenn од 149 kW (200 KS). Након тестирања прототипа констатовано је да је авион DH.89 наследио све добре особине свог претходника стим што му је брзина знатно повећана па отуда поред назива Драгон овај авион је добио и додатни назив Рапид. Производња и продаја овог авиона је почела исте 1934. године а већ следеће године производња овог авиона је била у пуном замаху.


Пилотска кабина авиона DH.89 Драгон Рапид

Технички опис

Авион Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид је двомоторни двокрилац дрвене конструкције намењен транспорту и превозу путника.

Труп авиона је био правоугаоног попречног пресека. Имао је пространу кабину са равним зидовима и великим прозорима. Кабина пилота и путника представља једну целину а раздваја их један параван. Пилотска кабина је имала велике стаклене површине које су пилоту пружале изванредан преглед. Са сваке стране кабине су постојала врата која су омогућавала лак улаз и излаз путника у и из кабине. И путничка кабина је имала такође велике прозоре који су пружали путницима леп поглед и уживање у лету авиона. Носећа конструкција авиона је била дрвена а облога кабине је од дрвеног шпера. Кабина је била изнутра изолована топлотном и звучном изолоацијом и имала је систем за загревање унутрашњости кабине. У путничкој кабини је било постављено 6 до 8 седишта израђених од коже, постојала је тоалет кабина и простор за пртљаг. Са спољне стране авиона, на врху носа био је постављен рефлектор који је омогућавао безбедније слетање и полетање при смањеној видљивости.


Путничка кабина авиона DH.89 Драгон Рапид

Крила авиона су дрвене конструкције са две рамењаче пресвучена су импрегнираним платном елипсастог облика са заобљеним крајевима. Доња и горња крила су била готово подударна што се тиче величине и облика а по ширини су спадала у категорију уских крила. Доње крило је смакнуто у односу на горње према репу авиона. Крилца за управљање су се налазила и на горњим и доњим крилима. Међусобна веза горњег и доњег крила је била са по три аеродинамички обликоване металне упорнице са сваке стране а унакрсни затезачи су били од челика.

На доњим крилима су се налазиле гондоле у којима су били смештени мотори а испод мотора су се налазиле виљушке стајног трапа које су носиле гумене точкове са нископритисним гумама. Точкови се нису увлачили у моторске гондоле него су својом половином вириле из капотаже направљене од дуралуминијумског лима. На репу авиона је био причвршћен гумени клавирски точак који се у току лета није увлачио у труп авиона и представљао је трећу ослону тачку авиону на земљи. Гондоле су и са горње и доње сртане упорницама биле везане за труп авиона. У њима је било доста простора за смештај мотора и резервоара за гориво.

У прве серије ових авиона су уграђивани четвороцилиндрични линијски ваздухом хлађени мотор Де Хевиланд Gipsi Major са 96 kW (130 KS) а у каснијим серијама је уграђиван шестоцилиндрични линијски ваздухом хлађени Де Хевиланд Gipsy Quenn од 149 kW (200 KS).


Крило авиона DH.89 Драгон Рапид

На вратилу мотора је била у највећем броју, причвршћена двокрака, вучна, дрвена елиса, непроменљивог корака. Поред ових елиса уграђиване су и елисе са променљивим кораком као и металне елисе Fairey X5. Мотори су капотажом били заштићени од негативних спољних утицаја, а са предње стране на капотажи је налази отвор за улазак хладног ваздуха који је хладио мотор.

Варијанте авиона Де Хевиленд DH.89 Dragon Rapid

* D.H.89 - Двомоторна верзија лаког транспортног авиона. Прва производна верзија

* D.H.89A - Побољшана верзија, опремљен светлом за слетање у носу, модификованим врхови крила и кабина са грејањем.

* D.H.89A Серија 4 - авион са два мотора de Havilland Gipsy Queen 2, опремљен елисама константног корака.

* D.H.89A Mk 5 - један D.H.89A авион, погоњен са два Gipsy Queen 3 мотора и опремљен са елисама са променљивим кораком. 

* D.H.89A Mk 6 - један D.H.89A авион опремљен са Fairey X5 пропелером

* D.H.89M - војна транспортна верзија.

* D.H.89B Dominie Mk I - Радио и навигациона тренажна верзија.

* D.H.89B Dominie Mk II - Комуникациона и транспортна верзија. 

Техничке карактеристике


Авион Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид цртеж

Опште

име                   = Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид

намена              = транспортни / путнички авион

посада              = 1 члан + 8 путника

порекло             = Енглеска

произвођач        = де Хевиланд Еркрафт

први лет            = 17. априла 1934.

почетак производње  = 1934. - 1945.

уведен у употребу     = 1935.

повучен из употребе  = 

статус                   = још лети

први корисник       =  Енглеска

број примерака      =  731 (од тога око 500 војних)

Димензије

дужина                  = 10,50 m

размах крила         = 14,63 m / 14,63 m

висина                   = 3,12 m

површина крила     = 31,21 m2


Мотор Де Хевиланд Џипси Квин авиона DH.89 Драгон Рапид

Маса

маса празан           = 1.465 kg

маса полетна          = 2.722 kg

Погон

КЕМ                       = 2 × Де Хевиланд Џипси Квин

КЕМ снага              = 2 x 149 kW

КЕМ снагаКС          = 2 х 200 KS

Перформансе

брзина максимална  = 241 km/h

долет                        = 837 km

плафон лета              = 4.875 m

брзина пењања         =  258 m/min 

Наоружање

Војна варијанта авиона Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапида  је била наоружана:

1 х митраљез Викерс калибра 7,7 mm у носу авиона,

1 х митраљез Левис калибра 7,7 mm који је дејствовао кроз отвор на горњој страни кабине или поду авиона

2 x 45 kg слободно падајућих бомби смештених у труп авиона или

4 x 18 kg слободно падајућих бомби такође у трупу авиона.

 

Земље које су користиле Авион Де Хевиланд DH.89 Dragon Rapid


Мотор Де Хевиланд Џипси Major авиона DH.89 Драгон Рапид

Хидроавион Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид

Aвион Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид војна верзија

 

Оперативно коришћењеАвион Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид

Укупно је направљено 731 примерак ових авиона, од чега преко 500 за војне потребе. У Другом светском рату авион DH.89 се производио у филијали де Хавиланда у Канади. Постојало је 9 варијанти овог авиона рачунајући у то и прототип. Варијанте се међусобно нису много разликовале. Разлике су обично биле у врсти мотора и опреми авиона која је произилазила из намене. Авион је био намењен и за цивилну и војну употребу.

Војна верзија авиона DH.89 Драгон Рапид је коришћена у Другом светском рату, у многим земљама света. После завршетка рата, већина ових војних авиона, прерађени су и користили су се као путнички.

Иако је авион био дрвене конструкције обложен шпером био је то веома издржљив и поуздан авион, што доказује да се налазе у регистрима цивилних авиона у Великој Британији и у Новом Зеланду и после 2000-дите године. У Британском регистру, 1958. је постојало 81 примерак, који су летели. Неколико их још увек служи у понуди за атрактивне летове.

За овај авион је везана једна интересантна прича која га је увела у шпанску историју. Наиме, 11. јула 1936. године пилот Сесил Беб, иначе члан МИ6 британске тајне службе, је авионом DH.89 G-ACYR из Лондона одлетео на Канарска острва где је био интерниран генерал Фрациско Франко и пребацио га на север Марока тада шпанске колоније где је уз помоћ мароканских војника и свесрдне помоћи Немачке и Италије кренуо у рат против шпанске републиканске армије. Тако је почео шпански грађански рат. Овај авион се и данас чува у Ваздухопловном музеју у Мадриду.

Британски РАФ је користио авиона DH.89 до 1947. године, морнарица знатно дуже до 1960. док се у аеро клубовима ови авиони користили за бацање падобранаца до 1970. године.

У авионској несрећи, 16. јуна 1960. године, погинуло је осам фудбалера данске репрезентације. Авион данске ваздухопловне компаније DH.89 срушио се, након полетања са аеродрома у Копенхагену. 

Процењује се да и данас има негде око 10 ових авиона који лете широм света.

Коришћење авиона Де Хевиленд DH.89 Драгон Рапид у Краљевини Југославији


Авиони Локид Електра и DH.89 Драгон Рапид Београд, 1937. 

Један авион Де Хевиланд DH.89 Драгон Рапид је купило југословенско Друштво за ваздушни саобраћај Аеропут. Авион је долетео у Београд 20.јуна 1936. године и после уписа у регистар са ознаком YU-SAS, комисиског прегледа и пробног лета за добијање уверења о пловидбености, укључен је 30.јуна у редовни саобраћај. Авион DH.89 Драгон Рапид се користио за ваздушни саобраћај од 1936. до 1938. године. Након тога, увођењем модернијих и економичнијих авиона (Кодрон и Локид) је служио за обуку саобраћајних пилота све до почетка рата, у априлу 1941. године. Тада су га Немци заробили, а даља судбина му је непозната. 

Види још

Литература

 • Димитријевић, Б.; П.Миладиновић, М.Мицевски; (2012.). Краљевско Ваздхопловство - Војно ваздухопловство Краљевине СХС/Југославије 1918-1944. Београд: Институт за савремену историју. ISBN 978-86-7403-169-8.
 • Микић, Сава (1933) (на ((sr))). Историја југословенског ваздухопловства. YU-Београд: Штампарија Д. Грегорић.
 • О. Петровић; Војни аероплани Краљевине СХС/Југославије (Део I : 1918 – 1930.), Лет 2/2000. Београд, 2000.
 • Ч. Јанић и Ј. Симишић: Више од летења - Осам деценија Аеропута и ЈАТ-а; Београд. 2007. ISBN 978-86-7086-004-9.
 • Крунић Чедомир; Цивилно ваздухопловство Краљевине Југославије, Књига 1, Аутор, Београд,2010, ISBN 978-86-901623-3-8
 • Јанић, Чедомир; Петровић, Огњан (2011). Кратака историја ваздухопловства у Србији . Београд: Аерокомуникације. ISBN 978-86-913973-1-9

Спољашње везе

 •  http://www.airplane-pictures.net/type.php?p=496
 •  http://www.pilotfriend.com/aircraft%20performance/dehavilland/4.htm
 •  http://wp.scn.ru/en/ww1/f/110/9_p/0
 •  http://avions-de-la-guerre-d-algerie.over-blog.com/article-126-de-havilland-dh-89-dragon-rapide-fran-ais-115588770.html
 •  http://www.goldenyears.ukf.net/reg_YU-.htm 
 •  http://www.dragonrapide.co.uk/history.asp
 •  http://www.flugzeuginfo.net/acdata_php/acdata_dh89_en.php
 •  http://www.aviarmor.net/aww2/aircraft/gb/dh89_dominie.htm
 •  http://www.airwar.ru/enc/cw1/dh89.html
 •  http://www.flugzeugbilder.de/search4.cgi?stype=actype&srng=2&srch=De+Havilland+DH-89+Dragon+Rapide
 •  http://www.airliners.net/search/photo.search?aircraft_genericsearch=De%20Havilland%20DH-89%20Dragon%20Rapide%20(Dominie)