Вести

Обележавање јубилеја 60 година од полетања прототипа авиона Г-2 галеб

У вечерњим вестима на ТВ Н1, 3.07.2021. године, дат је прилог о обележавању 60 година од полетања прототипа Г-2 галеб. У прилогу је приказана та репортажа. Реаговао сам са дописом редакцији ТВ Н1 на изношење полуистина, неистина и прекрајање историје ваздухопловства на овим просторима:
 
webredakcija
Поштовани, у вестима у 19 часова  на ТВ Н1, 3.07.2021. године, имали сте прилог поводом полетања прототипа авиона Г-2 галеб.
Нажалост, информацијом сте повредили истину, институције, фабрике и појединце учеснике у развоју, производњи и увођењу у оперативну употребу тога авиона.
Фабрика Соко” у Мостару није произвела авион Г-2 галеб, већ ваздухопловна индустрија тадашње СФРЈ!
Соко” је произвео структуру, финално је склапао и испитао серијске авионе, пре предаје ЈНА-и на оперативну употребу.
Прва петољетка из Трстеника је производила хидро инсталцију и стајни трап, Телеоптик из Земуна опрему, електро индустрија је произвела електро инсталације и друге системе итд.
Г-2 је пројектовао и водио прототипски развој Ваздухопловнотехнички институт. Све промене у току опреративне употребе такође је уводио Институт.
Несхватљиво да под насловом „Šest decenija od prvog leta legendarnog jugoslovenskog aviona „Galeb“, нисте навели установу и пилота који су то реализовали. Приоритетније би било да сте навели да је то реализовано у Ваздухопловноопитном центру у Батајници са пилотом капетаном Љубомиром Зекавицом од приче пилота првог прелета серијских авиона у оперативне јединице РВ. Са овим не желим умањити значај тога догађаја, иако је то споредно у односу на први пробни лет прототипа, на што се уосталом и односи наслов и повод прославе.
Према Вашој информацији испада да је све урадила фабрика Соко”: пројекат, развој, испитивање у лету и комплетну производњу. То је веома далеко од истине, што је обмана Ваших гледалаца.
С поштовањем
Генерал потпуковник у пензији Сава мр Пустиња дипл инг
 
Допунски коментар:
Посебно је забрињавајуће што највећи део одговорности за замену истине са неистином сносе организације тога обележавања: 

Музеј ваздухопловства — Београд и Удружења летача Галеб”

Од њих се очекује очување традиције и историјских чињеница и борба против искривљавања истих, из области ваздухопловне историје на овим просторима.

БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ
Књиге БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ могу се обезбедити у Ваздухопловном савезу Србије, председник Лабуд Булатовић, тел. 011 2628199 и 063 63220621, Узун Миркова 4/1, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , www.vss.rs
 
СЈАЈНО СВЕДОЧЕЊЕ

 

Емисија "Наш аеропут'' (25.07.2018.)

Емисија ,,Наш аеропут'', гост др Иван Ђокић, генерал-потпуковник.

Аутор и водитељ: Велибор Вукашиновић.

Коментар Саве Пустиње

Изванредан интервју, водитељ као и увек на високом нивоу. Гост Иван Ђокић је посебан и у овој глобалној војној проблематици, као и у својој базној струци са којом се годинама бавио у Ваздухопловнотехничком институту! Овај интервју је докуменат од националног значаја и трагично је што нема и такав статус у ширим средствима информисања. Показује назнаке издаје кроз уништавање борбених средства и урушавање војне моћи Србије и после НАТО агресије. Интервју не улази у поре издаје пре и за време агресије, пошто то и није била тема, али је то од круцијалног значаја за ова трагична збивања. То је објашњиво са многим препознатљивим  и делимично познатим чињеницама, које се прећуткују. Браво Вељо и Ђоле, поносан сам што Вас имам као колеге и другаре.

Промоција књиге "Ловачки авиони"

Промоција књиге "Ловачки авиони"

Музеј ваздухопловства — Београд, аеродром "Никола тесла", 11. 06. 2018. у 12 часова.

Сва добит од дистрибуције књиге намењена је

Прихватилишту за децу и омладину у Београду

 

Беспилотне летелице

Књига Саве Пустиње, Беспилотне летелицеКњиге БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ могу се обезбедити у Ваздухопловном савезу Србије, председник Лабуд Булатовић, тел. 011 2628199 и 063 63220621, Узун Миркова 4/1,   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. www.vss.rs {/edocs}