Бреге 14А2 са Солунског фронта окт. 1918 .

Бреге 14 (фр. Breguet Bre 14) је двокрилни једномоторни бомбардер и извиђач француске конструкције и производње из Првог светског рата. Бреге 14 се сматра за један од најбољих авиона у Првом светском рату. После рата су многи од ових авиона прерађени у путничке авионе или у авионе за превоз поште. Из овог авиона су касније развијени авиони Бреге 16 па све до Бреге 19.

Пројектовање и развој

Крајем новембра 1916 техничка управа Француске Армије (фр. Section Technique de l' Aéronautique -S.T.Aé) је расписала конкурс за четири нова типа авиона. Бреге је учествовао на конкурсу са две своје конструкције за два типа авиона - бомбардер и извиђач.

Конструктор авиона је био Луј Бреге (фр. Louis Breguet), који је управљао првим пробним летом прототипа 21. новембра 1916. Ознака прототипа је била Бреге АВ.

По завршетку испитивања, Бреге 14 је усвојен за обе улоге и у марту 1917. је наручено 150 извиђача и 100 бомбардера са типским ознакама Бреге 14 А.2 и Бреге 14 Б.2. А.2 варијанта је била опремљена камером, неки су имали и радио станицу док је код Б.2 доње крило било модификовано како би прихватило носач бомби (направио га је Мишелина). Обе варијанте су имале аутоматска закрилца које су касније напуштена у току производње.

Технички опис

авион Бреге 14 А2 изложен у музеју Бурже

Авион је био једномоторни двокрилац мешовите конструкције изузетан по томе што је у то време користио дуралуминијум у изградњи структуре и трупа и крила. Пилот је седео у отвореном кокпиту. Прегледност из кабине је била добра јер је било довољно простора између трупа и горњег крила. Труп и крила су била обложена платном. Закрилцима су била опремљена и горња и доња крила. Крила су између себе била повезана са четири пара дрвених упорница. Затезачи су били од клавирске челичне жице. Крајеви крила су били скоро равно одсечени. Спојеви предњих и задњих са бочним ивица крила су полукружно изведени. Мотор и хладњак су били обложени алуминијумским лимом. На лименој оплати мотора су се налазили прорези кроз које је излазио топао ваздух и тиме побољшавало хлађење мотора. Издувна грана мотора је ишла у вис тако да су издувни гасови мотора ишли преко горњег крила авиона. Стајни орган је био класичан фиксан са осовином, а на репном делу се налазила еластична дрвена дрљача.

За време рата је изграђен и мањи број других варијанти Бреге XIV Б.1 једноседи бомбардер већег радијуса дејства, ГР.1 извиђач великог радијуса дејства, Х хидроавион, С летећа амбуланта и Е.2 тренажна варијанта. Касније варијанте 15бис А.2 и 14бис Б2 су имале побољшано крило. У авион су уграђивани следећи мотори:

авион Бреге 14 В2 чешке војске

Рено 12Fe

Рено 12Fcx

Рено 12Fox

Фијат А-12 - уграђивани су на авионе који су испоручени САД и Белгији

Фијат А-12бис - уграђивани су на авионе који су испоручени САД и Белгији

Лорен-Дитрих снаге 400KS - уграђивани су на авионе који су испоручени Кини али и код замене дотрајалих Реноових мотора у Југославији.

Из Брегеа 14 су развијени Бреге 16 са побољшаним, већим крилом и Бреге 17 двоседи ловац. Ови типови су саграђени у малом броју примерака, после чега се прешло на Бреге 19 који се по лиценци правио у Краљеву.

Варијанте авиона Бреге 14


путничка варијанта Бреге 14 Нови Сад 1923. год.

Бреге 14-А2 - прва серијска варијанта извиђача,

Бреге 14-Б1 - прва малосеријска варијанта бомбардера,

Бреге 14-Б2 - великосеријска варијанта бомбардера,

Бреге 14-С - санитетска варијанта,

Бреге 14-ТОЕ - колонијална варијанта са повећаним долетом,

Бреге 14-Ет.2 - школски авион,

Бреге 14-Т - транспортна варијанта,

Бреге 14-Т бис санитарие - санитетска варијанта,

Бреге 14-Т.2 Салон - путничка варијанта авиона развијена 1919. године, коришћена у ваздушном саобраћају Парис-Лондон и Парис-Брисел,

Бреге 14-Т бис - путничка варијанта авиона развијена 1921. године, коришћена у ваздушном саобраћају Тулуз-Барцелона.

Техничке карактеристике


цртеж авиона Brege 14

име                   = Brege 14[5] [6] 

намена              = вишенаменски авион (извиђач-бомбардер)

посада              = 2 члан

порекло             = Француска

произвођач        = Бреге (Breguet)

први лет            = 21. новембра 1916.

почетак производње  = лето 1917.

уведен у употребу     = 1917.

повучен из употребе  = 1930.

статус                   = неактиван

први корисник       =  Aéronautique Militaire

број примерака      = преко 7.800 примерака

дужина                  = 8,87 m

размах крила         = 14,36 m

висина                   = 3,30 m

површина крила     = 51,85 m2

маса празан           = 1.120 kg

маса полетна          = 1.915 kg

мотор Рено (Renault) 12F

КЕМ                       = 1 х Reno (Renault) 12Fcx

КЕМ снага              = 1 x 220 kW

КЕМ снагаКС          = 1 х 300 KS

Перформансе

брзина крстарења    =  150 km/h

брзина максимална  = 125 do 195 km/h

радијус кретања       = 240 do 450 km

долет                        = 480 do 900 km

плафон лета              = 4.500  do 6000 m

брзина пењања         = 176 do 225 m/min 

Наоружање

Авион је био наоружан:

1x фиксиран Викерс 7.7 mm налази се на предњој страни авиона, синхронизован са елисом, користи га пилот.

2x покретан Луис 7.7 mm митраљези за осматрача и служе за одбрану авиона из задње сфере.

Бомбе 300 kg је наоружање за бамбардерску верзију авиона Бреге 14.

 

Оперативно коришћење

Коришћење авиона Бреге 14 у свету

Од 1917. па до 1926. године направљено је преко 7.800 примерака авиона Бреге 14, а само у току Првог светског рата тај број је износио 5.200. Авион се показао као веома добар тако да је коришћен у преко 25 земаља.

У току Првог светског рата авионима Бреге 14 А2-извиђачима и Б2-бомбардерима на западном фронту до новембра 1918. године било је опремљено 71 франсуска ескадрила. Ови авиони су се такође користили и на Солунском фронту (Србија и Грчка), као и у Мароку. Због велике потражње ови авиони су се производили у то време у 7 фабрика.

Након рата су многи ови француски авиони 1919. године предати Пољској која их је користила у интервенционистичком рату против руских Бољшевика 1920. године. Многи авиони Бреге 14 су се после рата користили као поштански авиони или су били прерађивани у путничке. Редовне авионске линије Парис-Лондон и Парис-Брисел су се одржавале овим авионима. Првобитне верзије су имале 2 путника а каснија Бреге 14Т бис су имале кабине за смештај 3 путника. Током 1920.-тих година авио-компанија ЛАЛ је користила преко 100 авиона Бреге 14 и њима одржавала линију од Тулуза до Дакара (западна Африка) и Натал-а до Сантјага ди Чиле (Јужна Америка). Санитетска верзија овог авиона, која је могла у унутрашњости трупа да превезе два рањеника на носилима, широко је коришћена у ратовима у Мароку и Сирији током 1920. године.

Галерија 

96. сквадрон Бреге 14 са посадом 12.11.1918  авион Бреге 14 пољске војске Кијев 1920  авион Бреге 14 у Мароку 1925

Коришћење авиона Бреге 14 у Србији и Краљевини СХС/Југославији

авион Бреге 14 В2 ВВ Краљевине Југославије

У Српску авијатику авиони Бреге 14 су почели да се уводе у току септембра месеца 1918. године у оквиру припрема за пробој Солунског фронта. Ови авиони су успешно обавили тај задатак и учествовали у операцијама за ослобођење земље.

На крају Првог светског рата Србија је изашла са 24 примерка ових авиона, 12 примерака је добијено од Француске Источне војске а 25 примерака је накнадно добијено тако да је укупан број ових авиона у новонасталој држави Краљевству Срба, Хрвата и Словенаца (КСХС) био око 60 примерака. Највећи број ових авиона припадало је типу А2-извиђачима и Б2-бомбардерима али је било још и С-Санитет и Е2-двоседи са дуплим командама за обуку пилота.

Бреге 14 је веома значајан авион у развоју српског и југословенског ваздухопловства, одиграо је значајну улогу у извиђању и бомбардовању на Солунском фронту, био је први поштански авион којим је организована ваздушна пошта између Солуна и Скопља за време пробоја Солунског фронта а затим од Скопља преко Ниша до Београда и Новог Сада у време операција за ослобођење земље.


авион Бреге 14 на аеродрому у Новом Саду

Након ослобођења 1919. године ваздушном поштом су били обухваћени Сарајево и Мостар. Због лоших осталих комуникација (железница и путне мреже) овај вид транспорта поште и курира се показао као веома погодан. Овај авион је био и први санитетски авион у нас, превозио је рањенике али и лекаре на хитне интервенције. У војним пилотским школама овај авион је служио дуги низ година за борбену обуку пилота у бомбардовању и извиђању.[1] [2] [3] [4] 

Бреге 14 је први авион у нас који је коришћен за фотограмертијска снимања тла.

На крају 1923. године у Авио радионици 1. ВТП од једног примерка Бреге 14 направљен је први транспортни авион на овом подручју који је имао 6 путничких седишта. У ВВ КСХС се користио веома дуго до половине тридесетих година када су их заменили модернији авиони Потез 25 и Бреге 19.

 

Корисници


Aвион Бреге 14 (реплика)

Југославија                                          Финска

Чехословачка                                      Шведска

Француска                                           Португалија

Пољска                                                Румунија

Белгија                                                 Гватемала

Србија- Краљевина Србија                    Бразил

Турска                                                  Литванија

Грчка                                                    Парагвај

Данска                                                  Уругвај

Естонија                                                Република Кина

Јапан                                                     СССР

Иран                                                      САД

Види још

Референце

[1] Димитријевић, Бојан; П.Миладиновић, М.Мицевски; (2012.). Краљевско Ваздхопловство - Војно ваздухопловство Краљевине СХС/Југославије 1918-1944. Београд: Институт за савремену историју. ISBN 978-86-7403-169-8.

[2] Борис Циглић, Крила Србије Ваздухопловна команда и авијатика српске војске, Београд, 2009. Инфинитас д.о.о, ISBN: 978-86-6045-005-2.

[3] Јанић Ч., Петровић О., (2011.), Кратка историја ваздухопловства у Србији, Београд, Аерокомуникације, ISBN 978-86-913973-1-9

[4] О. Петровић; Војни аероплани Краљевине СХС/Југославије (Део I : 1918 – 1930.), Лет 2/2000. Београд, 2000.

[5] Шавров, В.Б., История конструкиҋ самолетов в СССР до 1938 г.,Москва 2002., Машиностроение, ISBN 5-217-03112-3

[6] http://www.aviafrance.com/aviafrance1.php?ID=3770&ID_CONSTRUCTEUR=249&ANNEE=0&ID_MISSION=0&MOTCLEF=

 

Литература

1. С. Микић, Историја југословенског ваздухопловства, Штампарија Драг. Грегорић, Београд, 1933.

2. Д. Лучић; Основи практичне аеродинамике са описима аероплана, Библиотека „Ваздухопловног Гласника“, Нови Сад, 1936,

3. Ш. Оштрић; Бреге XIV, Фронт бр.786,31. августа 1973., Београд, 1973.

4. О. Петровић; Војни аероплани Краљевине СХС/Југославије (Део I : 1918 – 1930.), Лет 2/2000. Београд, 2000.

5. В. Илић; Школе војног ваздухопловства Краљевине СХС/Југославије, Лет 3/2004. Београд, 2004.

6. Ч. Јанић, и Ј. Симишић; Више од летења - Осам деценија Аеропута и ЈАТ-а, Београд, ЈАТ Airways,2007.,ISBN 978-86-7086-004-9

7. Antolucci, Enzo; Matricardi, Paolo: Flugzeuge von den Anfängen bis zum 1. Weltkrieg, Falken-Verlag Wiesbaden 1975, ISBN 3806803919

8. B. Parmentier (6. 1. 1998). „Breguet Bre 14 A2“ , Авиафранс (www.aviafrance.com)

9. B. Parmentier (6. 1. 1998). „Breguet Bre 14 B2“ , Авиафранс (www.aviafrance.com)

10. B. Parmentier (14. 4. 1998). „Breguet Bre 14T“, Авиафранс (www.aviafrance.com)

11. www.airwar.ru

12. www.century-of-flight.net

13. www.militaryfactory.com

14. www.aviastar.org

15. www.flightglobal.com

16. http://airserbia.com/vvkj/index.php?str=avioni&av=11

17. Fredriksen,John C., International warbirds: An ilustrated guide to world military aircraft 1914 - 2000., ABC-CLIO Inc., 2001., Santa Barbara,California, ISBN 1-57607-364-5, Str.54

18. http://avioni.net/vvkj/index.php?str=avioni&av=36#