Возило „Кјуриосити“ америчке агенције за истраживање свемира спустило се на површину Марса и окончало пут дуг 570 милиона километара! Почиње потрага за могућим доказима живота на Црвеној планети.

 

После пута од 570 милиона километара точкови возила америчке агенције НАСА напокон су дотакли површину Марса! Капсула са ровер возилом названим „Кјуриосити“ (Радозналост), лансирана је са Земље у новембру 2011. године. Циљ мисије је да се по спуштању највеће машине, која је икада послата у космос, истражи марсово тло у потрази за могућим доказима живота. „Кјуриосити“ је опремљен инсутрументима за испитивање стене у кратеру Гејл, једном од највећих удубљења на Марсу, у потрази за траговима микроорганизама. Значај мисије препознао је и амерички државни врх. Поручио је председник САД Барак Обама:

“Успешно спуштање „Кјуриоситија“, најсофистициранији је научни подухват, којим је до сада направљено слетање на другу планету. То представља изузетно технолошко достигнуће које ће служити као понос нације и у далекој будућности.”