БПЛ „Гром“ је у статусу тазвоја, имаће вишенаменска својства. Користиће све најсавременије руско авио наоружање у функциији уништавања линија непријатељске одбране, сачињене од снажних система ПВО.

Развој „Гром“-а је најављен општом информацијом и изложеном макетом летелице на изложби „АРМИЈА-2021“

Показна макета „Гром“-а, са планираним наоружањем

Намена и тренутни подаци

„Гром“ може имати функцију предводника и „заповедника“ армаде БПЛ камиказа (јефтиних и једноставних летелица за једнократну употребу), које би деловале по стратешким циљевима. Биће летећи командни центар - „велики мозак“, који шаље борбене податке мањим БПЛ-а камиказама, а ове да експлодирају у судару са изабраним циљем. Истовремено да носи масивно вођено и невођено бомбардерско и ракетно наоружање. „Гром“ ће моћи да управља одредом од десет БПЛ, током извиђања и оружаних операција у зонама борбених дејстава широм света. Поседоваће врхунску електронику и вештачку интелигенцију, која ће му обезбедити моћ да усклађује садејства са авионима ловцима Су-35 и Су-57, као и да при томе размењују обновљене податке везане за мисију. Ова БПЛ ће моћи да носи 2 тоне муниције и да лети на висинама од 12 километара. Распон крила јој је 10 m, а дужина 13,8 m. Долет ће бити 700 km, са једним резервоаром. Развија се применом постојећих напредних технологија за умањење уочљивисти од сензора противника („стелт“ технологија).

Показна макета „Гром“-а, (снимљена из другог угла)

Употреба ласерског оружја против БПЛ

Русија је испитала борбени ласер који је способан да спржи непријатељске беспилотне летелице, на растојању од пет километара, за само пет секунди. Ново оружје је прилично ефикасно, јефтино и опаснa по противничке БПЛ. Kако истичу руски експерти. Већ се увелико налази у служби руских Оружаних снага.

Током испитивања новог оружја, беспилотна летелица је „једноставно изгорела и нестала са лица места“. Генерално се сматра да ће у наредним деценијама ласерско и електромагнетно оружје заменити конвенционално.

Употреба овог оружја доводи у питање ефикасност употребе БПЛ у шеми "рој"? Нпр руска БПЛ Охотник, опремљена овим системом, може се приближити "роју", брзо и ефикасно да га очисти и  да "разголити" простор око штићеног F-35, а он тада постаје  лак циљ руске ПВО.

Сматра се да ће се производити ласерски системи који су способни да термички уништавају различита непријатељска средства.