Чланови друштва "А.Рајс"

Друштво "Арчибалд Рајс" и Удружење за неговање ваздухопловних традиција је обележило 6. април годишњицу нацистичког бомбардовања Београда обиласком гробова значајних пилота сахрањених на Новом Гробљу у Београду и полагањем цвећа на њих. Обилазак је почео у 11 сати и обиђени су гробови пилота: Јована Југовића једног од првих српских пилота, Косте Милетића првог команданта Српске Авијатике, Михајла Петровића прве жртве у српском ваздухопловству, Милоша Илића једног од првих српских пилота и оснивача спортског друштва "Чукарички", Бранка Вукосављевића првог вршиоца дужности Команданта Војног Ваздухопловства Краљевине СХС и капетана Милоша Жунића пилота ловца који је погинуо 6.априла 1941. године бранећи Београд од непријатељских авиона.

 

Галерија

гроб пилота М. Жунића   гроб Бранка Вукосављевића
 гроб Косте Милетића  
гроб Милоша Илића   гроб Михајла Петровића  гроб Јована Југовића  

 


на гробу инж. Љубише Ђорђевића

Поред сваког гроба о покојнику је надахнуто говорио господин Слободан Штава износећи  детаље коју су били интересантни и за познаваоце ове материје а камоли за лаике.

На крају су посетиоци обишли и гроб Љубише Ђорђевића оснивача и дугогодишњег председника Удружења за неговање ваздухопловних традиција, који је заслужан да се многи догађаји, људи и њихова дела значајна за историју овог народа истргну од заборава.